Tandremme

loading...

Tandremme

Hos Rødgaards Import finder du et stort udvalg af forskellige tandremme, der kan bruges i mange forskellige forbindelser. Vi har et stort udvalg af produkter under transmission, som bruges i mange forskellige industrier, for eksempel hos mekanikeren. På denne side har vi samlet information om tandremme, og har du yderligere spørgsmål eller brug for vejledning til at finde det rigtige produkt, er du velkommen til at kontakte os, så hjælper vi gerne med at finde de produkter der passer til din opgave eller som et basisprodukt i din virksomhed. Du finder alt nødvendig kontaktinformation til din lokale Rødgaards Import afdeling nederst på siden.

Tag også gerne et kig på nogle af vores andre produkter inden for transmission - måske har vi lige det du står og mangler. Du kan blandt andet finde kæder og kædehjul, kileremme, remskiver og mange andre produkter.

Hvad er en tandrem?

Tandremme er under kategorien drivrem - en rem der bruges til at drive for eksempel en motor, et bånd eller lignende i biler, maskiner, fabriksanlæg og mange andre ting. Mens drivremme oftest er glatte, har en tandrem tænder, som den bruger til at hæfte sig fast i hjul, tandremskiver, bånd og mange andre ting.

Ofte - for eksempel i biler - vil en tandrem sidde sammen med krumtapakslen og knastakslen. Her bruger man krumtapakslen til at drive tandremmen, mens tandremmen så driver knastakslen og sammen skabes der altså bevægelse, der igangsættes af en motor eller lignende. Tænderne på remmen er altså med til at sikre at der ikke er noget der skrider, og er derfor ideel hvis du har brug for høj sikkerhed.

Der findes også drivremme der ikke har tænder, for eksempel ribremme og kileremme, og disse har altså ikke brug for tænderne for at være effektive. Disse får ofte bånd og andre elementer til at køre, for eksempel på en maskine eller fabriksanlæg.

Hvordan fungerer en tandrem i praksis?

Som nævnt ovenfor har tandremme tænder og kører på tandhjul der er med til at sikre at der ikke er nogle dele der skrider eller glider. På grund af disse tænder, vil de tilhørende aksler altid holdes i takt, hvilket blandt andet er vigtigt når der skal være synkrone omløbstal, for eksempel i forbindelse med stempler eller lignende.

Disse remme kan være lavet i mange forskellige materialer. Oftest vil det være en form for slidstærk gummi, men også remme i polyurethan (PU) og andre materialer kan blive brugt. Det kommer meget an på formålet, hvilken rem der er den rigtige. På produktionsanlæg kan det blandt andet være at remme skal være fødevaregodkendt, mens det i biler skal være remme der kan tåle høj belastning.

Materiale og mål kan have stor indflydelse på formålet, så er du i tvivl er du altid velkommen til at kontakte os via telefon eller e-mail. Under hvert produkt kan du også finde mere information om produktet. Blandt andet finder du mål, typer (for eksempel powergrip, L-profil og andre) og størrelse.

Tandremme i biler

Tandremme er blandt andet meget udbredt i biler. Her anvendes de til at holde krumtapakslen og knastakslen i takt som nævnt tidligere. Det er vigtigt at man i biler har en stærk tandrem i høj kvalitet, da det kan være skadeligt for motoren, hvis de to aksler kommer ud af takt. Tænderne på remmen er også med til at fastholde denne takt. Tandremmen sidder i bilens centrale motorsystem, og dens fornemmeste opgave er at holde knastakslen kørende. Den er med til at sørge for at hele motoren kører i samme takt, hvilket sikrer en stabil motordrift.

Nogle gange, oftest fordi den er slidt, kan en tandrem sprænge, hvilket får akslerne til at komme ud af takt og medfører at stemplerne kan støde sammen med ventilerne. En skade som denne vil oftest være med til at skade motoren og gøre den svær at reparere, så derfor anbefales det altid at man følger de forskrifter der er fra fabrikanten, når det kommer til udskiftning af tandremmen. Det samme gør sig gældende ved maskiner og produktionsanlæg. Selvom det ligner en lille gummirem, har den stor effekt på maskinernes funktion, og derfor bør den naturligvis også være i høj kvalitet.

Når man ser på knastakslen og krumtapakslen der driver og drives afhængigt af tandremmen, ser man også stemplerne der bevæger sig og ned. Denne synkrone bevægelse giver energi til knastakslen, og sikrer at ventilerne kan åbne og lukke som de skal. Ville dette komme ud af takt, for eksempel fordi tandremmen sprænger eller hvis man bruger en forkert rem, kan det altså få stempler og ventiler til at ramme hinanden.

Andre transmissionsprodukter

Udover tandremme anvender man også andre ting der er med til at transmittere energi fra en del til en anden, for eksempel aksler, stempler og ventiler. Blandt andet findes der kæder, som dem man ser på cykler, der er med til at skabe bevægelse mellem to dele, for eksempel i en maskine.

Kæder bruges i mange forskellige anledninger. Ligesom tandremme har disse tænder, som de bruger til at skabe synkron og ensartet bevægelse, der er afgørende for at dele at en maskine kører i det rigtige tempo. Der findes mange forskellige dele som man bruger sammen med kæden, for eksempel hjul og samlere, mens man også bruger kædestrammere til at sikre at kæden holder den rigtige spænding og ikke bliver så slap at den for eksempel ikke kan sidde fast i tænderne, skaber ubalance eller falder helt af, så der er to dele der ikke længere arbejder sammen.

Du kan læse meget mere om de andre transmissionsprodukter under de forskellige kategorier. Har du spørgsmål til nogle af produkterne og deres specifikationer, er du naturligvis også velkommen til at kontakte os.