Faldsikringsudstyr
Faldsikringsudstyr
Faldsikringsudstyr er udstyr man bruger til byggeri, for eksempel på stilladser, tage og i andre anledninger, hvor det kan være nødvendigt at være spændt godt fast, fordi der er chance for at man kan falde ned. Det kan også være med til at sikre at løse genstande ikke falder ned og rammer andre - for eksempel arbejdshjelme, mobiltelefoner og værktøj.
Der er mange regler for hvad faldsikring indebærer, og der er stadig voksende fokus på at arbejde i højder skal være forsvarligt og sikkert for alle indblandede. Hos Rødgaards Import har vi derfor selvfølgelig et stort udvalg af udstyr til faldsikring til både dig og dine medarbejdere. Sikring af fald kan ikke være en erstatning for at man er forsigtig og sørger for at stilladser er sat ordentligt op, men det kan helt klart gøre en forskel, hvis nu uheldet skulle være ude.
Hvis du har spørgsmål omkring faldsikringsudstyret er du velkommen til at kontakte os, så gør vi vores bedste for at hjælpe dig i den rigtige retning. Du kan også finde meget mere information om reglerne omkring faldsikring og sikkerhed på arbejdstilsynets hjemmeside.
Hvad er faldsikring?
Faldsikring består af forskellige værktøjer og hjælpemidler, der skal sikre dig når du arbejder i højden, og ikke på anden måde har mulighed for at sikre fald, for eksempel ved hjælp af gelænder, rækværk eller andre former for sikring.
Det kan gøres på mange forskellige måder, men oftest bruger man wire eller sikringsliner, der reagerer hvis den oplever et hårdt ryk, for eksempel ved et fald, eller hvis man glider. Nogle af de mest udbredte typer af faldsikring er liner der har indbygget faldsikring, faldblokke, faldsikring gennem skinnesystemer og ankerliner eller elementer, der kan energiabsorbere.
Valg af faldsikringssystem kan variere meget fra situation til situation. Hvis du bevæger dig på et tag kan det være en god idé at bruge en kombination af forskellige systemer, og står du i en kran kan det være tilstrækkeligt med en line. Det er altså meget situationsbaseret og det kræver erfaring at se hvad der er det rigtige til hvilken situation. Du kan også hente inspiration og retningslinjer hos Arbejdstilsynet.
Hvad siger reglerne?
Arbejdstilsynet har en række regler for, hvornår man skal bruge faldsikring. Blandt skal man bruge faldsikring, når man ikke kan bruge andre former for sikring, der gør at man ikke kan falde ned. Så hvis der er et rækværk, hvis du står på et stillads eller lignende, er det ikke altid nødvendigt at bruge faldsikring.
Hvis man bruger faldsikring, skal man også være opmærksom på, at det kan begrænse ens bevægelighed, og derfor skal man sørge for at det giver mindst muligt fysisk belastning, for eksempel ved at give pauser eller lignende. Det er altid arbejdsgiverens ansvar, at der er sikkerhedsudstyr på en opgave, og det skal være egnet til situationen. Det er desuden arbejdsgiverens opgave, at udstyret er opdateret og sikkert, samt at det er gennemtestet. Har du medarbejdere der skal bruge sikkerhedsudstyr eller faldsikringsudstyr er det altså din opgave at sikre udstyret og holde eftersyn med det.
Før du sætter dine medarbejdere i gang med at arbejde i højderne, skal du desuden give dem vejledning i, hvordan de bruger udstyret. Det er både hvordan de ifører sig udstyret, samt hvordan det bruges under arbejdet. Derudover skal man også være sikker på at ens medarbejdere er oplært i hvordan man agerer, hvis der sker et fald, og hvordan udstyret reagerer ved et fald.
Har du flere spørgsmål til redningsudstyr, anvendelse og arbejdet med faldsikringsudstyret, kan du læse meget mere på arbejdstilsynets hjemmeside.
Vær opmærksom på
Når du køber faldsikringsudstyr er der flere forskellige ting du skal være opmærksom på. Udover at du selvfølgelig skal sikre, at det udstyr du bruger er godkendt og klassificeret som sikkert, skal du også huske at sikre, at udstyret passer til den type sikkerhed du har brug for - for eksempel at karabinhagen kan tåle vægten eller at wiren ikke er for lang eller for kort taget de forhold du arbejder under i betragtning.
Under hvert produkt kan du finde mere information, blandt andet om specifikationer og godkendelser. Du er naturligvis også velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til nogle af produkterne, så du er sikker på at de passer til det formål du skal bruge dem til.
Vær også altid sikker på at udstyret sættes op af en kompetent person, der har erfaring med brug af faldsikringsudstyr, så du er sikker på at det er sat forsvarligt op. Du bør også holde eftersyn med udstyret mellem brug, så du er sikker på at der ikke dele der er i stykker eller har fejl.
Det er vigtigt at din beholdning af sikkerhedsudstyr hele tiden er opdateret, og derfor har vi selvfølgelig også arbejdstøj og Hi-Vis tøj, der sikrer at du altid kan ses når du er på arbejde - på land og i højderne.
Sikringsliner
Sikringsliner sidder oftest fast på det der kaldes faldblokke, hvilket er en rulle med line, der sættes fast ét sted og gør at du kan bevæge dig frit rundt. Hvis du falder eller glider vil snore sætte sig i hak og blokere for linen, så du bliver grebet. Afhængigt af hvilken højde du er i, kan det være nødvendigt at laver ankerpunkter, der fungerer som falddæmpere, og altså kan klare den vægt og kraft der kommer ved et fald.
Du kan se mere information om sikringsliner under de forskellige produkter.
Wire
Wire bruges både til personsikring men også til sikring af løse genstande i højderne. Det sikrer at det ikke falder ned, for eksempel på dem der går under arbejdsområdet. Man kan blandt andet hæfte det fast i værktøj, så hvis man taber det så har man det stadig i nærheden. Wiren kan sættes fast på et ankerpunkt eller i et støttebælte.
Karabinhager
Karabinhager er et af de vigtigste redskaber inden for faldsikringsudstyr - både personfald og materialer. Der findes mange forskellige former for karabinhager og de kan holde forskellig vægt. Dette er vigtigt at være opmærksom på. Karabinhager bruges oftest i forbindelse med en sele eller et bælte, hvor man kan bruge line eller wire til at sætte sig fast på et ankerpunkt. Man kan også bruge mindre karabinhager til at sætte værktøj og andre materialer fast i sit bælte, så man er sikker på at man altid har det i nærheden.
Lanyard
Faldsikringsudstyr indebærer også Lanyard, der er en wire med ledningsmateriale rundt om, der sikrer at man kan have småting tæt på sig, som er sikret når man er oppe i højden. Der er oftest en karabinhage for hver ende, én til nøglerne eller værktøjet og én til bæltet. Der findes mange forskellige udgaver af lanyards, og vi har også flere forskellige modeller på vores hjemmeside.
Seler og bælter
Seler og bælter er også vigtigt, personligt sikkerhedsudstyr. Om man skal op i højderne eller måske ned under jorden, kan en sele bruges til at holde hele vægten af ens krop, sammen med den rigtige type line. Har du brug for seler eller bælter til den enkelte medarbejder er du velkommen til at kontakte os eller tage et kig på vores produkter her på siden.